Baol Cross heeft iets extra's

Crazy Race

Al 38 jaar wordt er op tweede Paasdag een autocross verreden op de Eikelenbos. Ook dit jaar belooft het weer een heel evenement te worden. De inschrijvingen zijn achter de rug en er zijn heel wat coureurs die mee gaan doen aan het spektakelstuk van de Baol Cross: de Crazy Race.

Wat houdt zo'n Crazy race nou eigenlijk in? Is dat echt alleen maar elkaar in de puinpoeier rijden? Nee! Nee! Nee! Dat is het zeker niet. Ja, het is waar dat er verschillende auto's na de race als schroot van het parcours worden verwijderd. Maar dat is niet de bedoeling van de race zelf.

Om te beginnen moeten zowel auto als coureur aan verschillende veiligheidsvoorschriften voldoen alvorens er sowieso aan de race meegedaan mag worden.

De coureur moet een deugdelijke valhelm dragen en in zijn auto met een 4-punts autogordel verankerd zitten, zodat er bij eventuele botsingen niets ernstigs kan gebeuren.

De auto mag geen glazen ruiten meer hebben die bij botsingen zouden kunnen versplinteren Ook moet de wagen voorzien zijn van een zogenaamde rol-bar, zodat bij eventueel omrollen het dak niet kan indeuken.

De benzinetank moet midden in de wagen bevestigd zijn en mag niet helemaal vol zitten. Er mag alleen maar benzine aan boord zijn voor de race zelf. Er mag maximaal 10 liter in de tank zitte.

Dit zijn enkele veiligheidsvoorschriften die vooraf aan de deelnemers bekend worden gemaakt, zodat ze er bij het klaarmaken van hun voertuig rekening mee kunnen houden. Als aan alle veiligheidsvoorschriften is voldaan, kan de race beginnen.

En bij die race moet de beste proberen te winnen. Hij mag daarbij wel op allerlei manier worden gehinderd door zijn mede-deelnemers, want dit is immers een soort "bots-autooke spelen" met daarvoor speciaal geprepareerde auto's. Er mag op allerlei manieren geprobeerd worden om de ander technisch uit te schakelen. Maar elkaar lichamelijk letsel toebrengen is uit den boze. Het gaat erom, alle auto's van de baan te rijden en op die manier als winnaar uit de auto te komen.

Voor de komende crazy race zijn er ongeveer 25 inschrijvingen binnen waaronder 3 echte oldtimers uit de jaren '50 en het gerucht gaat dat er zelfs een oude limousine op de baan zal verschijnen in de Crazy Race van de Baol Cross.

Kom Tweede Paasdag maar eens kijken op de Eikelenbos in Baarle. Een klein advies. Als je komt, kom dan met goeie zin maar niet in je goeie goed.

Verslag door 7 Wheels